Poistenie zodpovednosti za škodu


Zmluva o poistení zodpovednosti za škodu je dohoda medzi poisteným a poisťovňou, ktorá zabezpečuje, že uhradí škodu, ktorú poistený spôsobí tretej strane. Tento typ poistenia chráni poisteného pred finančnými následkami škôd, ktoré môže spôsobiť na majetku, zdraví alebo živote iných osôb. Medzi také bežné prípady škôd, ktoré môžu byť pokryté touto zmluvou, sú napríklad: škody na majetku spôsobenou požiarom, ktorý poškodí aj susedné domy. Alebo pokiaľ máte predajňu, do ktorej vedú schody a v zimných mesiacoch budú zamrznuté, a dôjde na tých schodoch k zraneniu osoby. Ďalej tu patria škody spôsobené chybne vykonanou prácou, napríklad ak by kaderníčka pri používaní rôznych prípravkov spôsobí klientovi vážnu alergickú reakciu. Tiež vás táto zmluva chráni ak váš zamestnanec poškodí služobné auto pri napríklad cúvaní.

zmluva

Výška ceny spôsobenou škodou sa určuje podľa viacerých kritérií. Výška náhrady na škode na majetku sa určuje podľa ceny veci v čase poškodenia a nie podľa ceny nadobudnutia. Ak ale nie je možné určiť cenu veci, vychádza sa podľa nákladov na obstarania rovnakej alebo podobnej veci. Pri určovaní ceny pri nemajetkovej ujmy sa výška náhrady zohľadňuje podľa závažnosti ujmy a okolností, ta ktorý k nej došlo. Taktiež sa posudzujú následky pre poškodeného v súkromnom a spoločenskom živote. Táto zmluva pokrýva ak škoda spôsobila ušlý zisk, pokiaľ osobitý predpis neustanovuje inak. Poistenie sa nevzťahuje za škodu, ktorú spôsobia profesionálni vojaci pri výkone svojej práce v štátnej službe profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR.

požiar

Tak tiež sa nevzťahuje na zodpovednosť poisteného za škodu spôsobenú úmyselne, vedomou nedbanlivosťou alebo spôsobenú po požití alkoholu alebo po požití iných psychotropných alebo omamných látok alebo lieku s varovným symbolom. Nevzťahuje sa za vzniknutú v príčinnej súvislosti s vojnou, inváziou, ozbrojenými udalosťami akéhokoľvek druhu s vyhlásením alebo bez vyhlásenia vojny, občianskou vojnou, rebéliou, revolúciou, vojenským alebo ľudovým povstaním, vzburou, občianskym nepokojom, vojenským alebo nezákonným pučom, štátnym prevratom, stanným právom, vojnovým stavom, štrajkom, výlukou z práce, terorizmom. Nevzťahuje sa na škodu vzniknutú kontamináciou vody, hornín, pôdy, ovzdušia, flóry alebo fauny ďalej škodu spôsobenú priamo alebo nepriamo jadrovou energiou, radiáciou alebo rádioaktívnou kontamináciou, azbestom alebo inými zdraviu škodlivými látkami alebo škodu spôsobenú prenosom vírusu HIV, prenosom a rozšírením infekčnej choroby.

Categories: Business